Λεκές στο χαλί μου. Αντιμετωπίζεται;

Λεκές στο χαλί μου. Αντιμετωπίζεται;

Τρίτη, Αυγούστου 13th, 2013

Είναι συχνό φαινόμενο το να λεκιαστεί το χαλί μας, ειδικά εάν ο χώρος στον οποίο το έχουμε χρησιμοποιείτε πολύ, όπως για παράδειγμα η κουζίνα ή το καθιστικό. Υπάρχουν, λοιπόν, διάφοροι λεκέδες, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν τελικά. Οπότε μην βιαστείτε να ανησυχήσετε. Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να σας δώσω ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των λεκέδων, ορισμένοι από αυτούς είναι μάλιστα αρκετά δύσκολοι, και εάν δεν τα καταφέρετε ή διστάζετε να δοκιμάσετε να το καθαρίσετε για να μην το χαλάσετε περισσότερο, μπορείτε να το πάτε σε κάποιο έμπειρο ταπητοκαθαριστήριο, ώστε να το αναλάβουν αυτοί και να σας πουν εάν μπορεί να καθαρίσει.

Ξεκινώντας, λοιπόν, να καθαρίζετε κάποιο χαλί, προτού κινηθείτε με τόλμη και φόρα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα του χαλιού σας είναι ανεξίτηλα και ότι το χαλί σας δεν θα χρωματιστεί και θα χαλάσει. Για να βεβαιωθείτε για το πόσο ανεξίτηλα είναι τα χρώματα του χαλιού σας, θα πρέπει να μουσκέψετε ένα άσπρο πανί και να δοκιμάσετε να τρίψετε μία μικρή άκρη του χαλιού σας. Εάν το χαλί δεν χρωματιστεί, μπορείτε να συνεχίσετε, αλλιώς καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποια επιχείρηση ειδική για τον καθαρισμό χαλιών.

Το διάλυμα που θα χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το λεκέ, θα αποτελείται από άσπρο ξύδι. Η παρασκευή του θα γίνει με νερό και ξύδι. Η αναλογία νερού και ξυδιού, θα πρέπει να είναι περίπου 3 με 1. Το νερό θα πρέπει να είναι μεσαίας θερμοκρασίας, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό. Εάν ο λεκές είναι πιο δύσκολος, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σας, χρησιμοποιώντας την αναλογία νερού με ξύδι 3 προς 2.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, αφού δεν έχει εμφανιστεί χρώμα στο πανί. Ξεκινήστε να το καθαρίζετε με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη που υπάρχει ο λεκές μέχρι το κέντρο του. Πάντα με τη φορά του πέλους του χαλιού, όχι αντίθετα. Αφού συνεχίζετε την προσπάθεια σας, θα πρέπει να περνάτε το σημείο που καθαρίζετε και με ένα απορροφητικό πανί, για να μην υπάρχει υγρασία στο λεκέ. Αφού τελειώσετε την προσπάθεια σας, και δείτε ότι καθάρισε, στεγνώστε το συγκεκριμένο σημείο με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, να φύγει τελείως η υγρασία που υπήρχε.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να αφαιρεθεί κάποιος λεκές από το χαλί σας. Εάν όμως δεν αισθάνεστε σιγουριά απευθυνθείτε καλύτερα σε κάποιον  ειδικό για τον καθαρισμό χαλιών.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)